Stop hadet nu!

Lev og Lad Leves mission og vision

Af Mariya Alfa Staugaard

På en sommerdag i 2020 gik en ung mand ned ad gaden i indre København. En fremmed besluttede sig for at filme en video, hvor han råbte efter ham, og derefter uploade videoen til Instagram. Det, som skulle gøre klippet morsomt, var det faktum, at personen der gik ned ad gaden, en mand med skæg, havde kjole på. Hans blotte eksistens i det offentlige rum var nok til, at en fremmed kunne retfærdiggøre ikke bare at chikanere ham, men at dele det med tusindvis af andre med antagelsen om, at de ville grine af det. Det sker hver dag – ved at skille sig ud fra normerne, bliver man sårbar overfor den slags angreb, ofte mens omverden ser stille til. Men den sommerdag sidste år svarede miljøet tilbage.

Starten på en bevægelse

Kort tid efter hændelsen tog de to venner og aktivister Elijah Kashmir Ali og Mizz Privileze i juni 2020 initiativ til demonstrationen ”Kjoler mod hadforbrydelser” foran Christiansborg, med lokale solidaritetsdemonstrationer i Aalborg, Viborg, Kolding og Aarhus. Begivenheden var et klart signal til beslutningstagerne om, at diskrimination er et dagligt problem for mange LGBTI+ personer, og det kræver politisk handling: ”Ofte taler medierne kun om LGBTQI+ rettigheder i august, hvor der afholdes Copenhagen Pride Week. Men vores kamp og ret til at være i det offentlige rum uden frygt for had er ikke sæsonbestemt. Vi og vores venner møder had dagligt. Vi vil ikke længere se til, mens hadet mod vores community bliver overset og normaliseret,” siger Mizz Privileze.

Efter demonstrationen havde det utvivlsomt været lettere for alle at synke tilbage i hverdagen – men det var ikke det, der skete. Gnisten blev til en flamme, da den nationale bevægelse Lev og Lad Leve blev dannet med det formål at skabe synlig forandring og holde politikere ansvarlige for deres forpligtelser overfor LGBTI+ miljøet.

”Det startede alt sammen med, at jeg bad mine følgere på Instagram starte en regnbue-storm på den persons Instagram-side, som havde delt videoen af Alexander i kjolen. Der var så mange, som deltog, og derefter stod det klart, at vores miljø og dets allierede havde fået nok! Op mod demonstrationen, og i de følgende 12 måneder, blev flere tusind mennesker involveret i kampagnen, og det gjorde det klart, at vi er en protestbevægelse,” siger Elijah Kashmir Ali.

Med opbakning fra flere store NGO’er satte Lev og Lad Leve i gang med at indsamle 1.000 historier om had oplevet af LGBTI+ personer i Danmark, med en mission om at vise beslutningstagerne skalaen af diskrimination mod LGBTI+ mennesker. Det var ikke let; for mange var det at dele historier om diskrimination at rive op i gamle sår, og et helt andet problem var at få budskabet om indsamlingen ud. Men i sidste ende lykkedes det at indsamle alle historierne på et år – og det bringer os til maj 2021, hvor Lev og Lad Leve arrangerede sin anden demonstration foran Christiansborg. Og denne gang mødte de op med konkrete forslag. 

Et krav om handling

Alle de historier, som var blevet indsamlet i det forløbne år, blev samlet til en bog, sammen med fotografi, illustrationer og personlige portrætter, alt sammen skabt af de passionerede frivillige, der blev involveret i bevægelsen med et ønske om at støtte retten til at leve i frihed og fred i Danmark. Men bogen påpegede ikke bare problemet med diskrimination mod LGBTI+ miljøet – den indeholdt også 30 politiske forslag til at stoppe hadet på uddannelserne, arbejdspladsen, lokalt og i systemet. Bogen blev uddelt til alle folketingsmedlemmer, og flere af dem mødte personligt op til demonstrationen for at få den overrakt. Trods forårsregnen den dag valgte en stor flok mennesker at møde op for at vise deres støtte til sagen, og lignende begivenheder fandt sted i Aarhus, Aalborg, Skive, Silkeborg og Odense.

”Det betød så meget for alle os, der har arbejdet så hårdt med bogen og demonstrationerne i hele Danmark, at så mange mennesker dukkede op og også delte vores budskab online. Demonstrationen foran Christiansborg startede med, at Beskæftigelses- og Ligestillingsministeren tog imod bogen. Før demonstrationen havde han læst vores artikel i Politiken, og jeg var utrolig glad for at høre, at bogen og vores historier havde påvirket ham. Peter Hummelgaard [ministeren] forsikrede os for, at han nu vil være en del af løsningen på at stoppe hadet, og vi planlægger at holde ham op på det løfte,” siger Mizz Privileze.

Nu har Elijah Kashmir Ali og Mizz Privileze haft chancen for at få vejret, før de endnu engang tager kampen op. I juni blev Lev og Lad Leve officielt til en forening, og de fortsætter arbejdet mod bedre sikkerhed for LGBTI+ personer i Danmark. Bevægelsen er stadig drevet af frivillige, og selvom den udsprang af en sårende handling, så er den i sig selv blevet til et trygt rum for aktivister, hvor de kan føle sig set og hørt – lige som de er, uden frygt for at blive dømt. Og Lev og Lad Leve har ikke tænkt sig at give op, før den sikkerhed er normen, og ens påklædning ikke bringer én i fare for at møde had.

”Herfra har vi tænkt os at bruge bogen til at oplyse politikere, NGO’er, skoler og arbejdspladser omkring hadforbrydelser, og hvordan vi stopper dem gennem politisk handling. Et af vores mål er at lave et statement under kommunalvalget til efteråret og sikre, at politikere over hele Danmark bliver en del af at stoppe hadet. Lev og Lad Leve blev skabt af os og for os, så bevægelsens fremtid ligger i miljøets hænder. Personligt synes jeg, det er vigtigt, at vi opløfter vores queer og transkønnede søskende, som kæmper for forandring,” siger Elijah Kashmir Eli.

Gå ind på www.stophadet.nu for at læse alle historierne og de politiske forslag. Du kan også købe en fysisk udgave af bogen #StopHadetNu i Copenhagen Prides webshop for 75 kr. Alle salg af bogen går direkte til Lev og Lad Leve.

Modtag de seneste nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få organisatoriske nyheder fra Copenhagen Pride en gang om måneden