Fem hurtige til forpersonen

En helt ny Pride

Lars Henriksen har været forperson for Copenhagen Pride siden 2013. Han fortæller her, hvad de nye rammer vil betyde for Copenhagen Pride Week 2020 og hvilke tanker, der er blevet gjort i processen.

Hvad kan vi forvente af dette års Copenhagen Pride Week?

Først og fremmest, at den bliver meget anderledes end vi alle er vant til! Vi arbejder i en række digitale formater, som er nye for os. Forhåbentlig drager vi værdifulde erfaringer, som vi kan benytte i de kommende år.

Det har været vigtigt for os at sikre, at Copenhagen Pride Week stadig var synlig i bybilledet, så vi har bevaret en fysisk tilstedeværelse på Rådhuspladsen. Vi har samlet hele Menneskerettighedsprogrammet og Kulturprogrammet i fire store telte, med fuld livestreaming af alt, og samtidig en mulighed for, at publikum kan være til stede, hvis reglerne tillader det. Programmet kører fra mandag til fredag.

Samtidig har vi sammen med Agenda Group, som har været vores vigtigste partner i den del, genskabt hele Rådhuspladsen som et virtuelt reality univers, så man også hjemmefra kan deltage, hvis man er utryg ved at møde op i virkeligheden. Det har samtidig den fordel, at også de, som ikke er i København, har mulighed for at tage del.

Vores udendørs koncerter på Rådhuspladsen er ikke mulige at gennemføre i år, så vi har igen dykket ind i de tekniske muligheder og har skabt en Maggiterning af de kunstnere, som skulle have spillet i ugen, i én koncert lørdag den 22. august.

Vores ønske har været at gennemføre så meget som muligt af programmet og at lægge vægt på alt det, som er vigtigst for hele vores miljø, og som sætter størst muligt fokus på vores udfordringer og liv.

Hvad har været vigtigt for jer i planlægningen?

Vi har ønsket at skabe formater, som fremmer deltagelsesmuligheder og fornemmelsen af aktivisme.

Og sidst med næsten vigtigst, har vi ønsket at skabe noget, som viser omsorg og ansvar for alle deltagere i en utryg tid. Det har ikke været et mål at kunne gå til grænsen af forsamlingsforbuddet, men tværtimod at vise os ansvarlige, og at vi tager flest mulige hensyn til alle deltageres sikkerhed.

Hvorfor har I ikke bare aflyst og lagt kræfterne i næste år?

Det er der faktisk flere grunde til. Den første, og vigtigste, er, at vi ikke blot er en festival, men en rettighedsbevægelse og vi kan ikke blot sætte kampen for lige ret for LGBTI+ personer på standby i et år.

Hvis vi ser på verden omkring os, er der adskillige regeringer, som har benyttet Coronakrisen til at indføre lovgivning, som begrænser LGBTI+ personers liv og sikkerhed. Det kan vi ikke lade gå upåagtet hen. Derudover føler vi også et stærkt ansvar overfor det danske LGBTI+ miljø. Vi ved, at for mange er Copenhagen Pride Week et energiboost og en måde at få afløb og øge sit selvværd. Det kan vi heller ikke udsætte i et år.

Slutteligt er der hensynet til os selv som organisation. Vi får et tilskud af Københavns Kommune, som er betinget af en aftale, som beskriver nogle mål, vi skal opnå. Det er et ansvar og en forpligtelse, vi tager meget alvorligt. Vi vil meget gerne vise, at vi forstår, at med en kommunal støtte følger også et ansvar overfor kommunens borgere.

Hvis vi havde aflyst det hele, kunne vi have risikeret at skulle betale alle midler, både kommunalt tilskud og sponsorater tilbage, og det ville de facto have betydet en nedlukning af organisationen i de næste to år og en fyring af vores personale – og dermed heller ingen mulighed for at gennemføre alle vores andre aktiviteter eller for at lave politisk lobbyarbejde. Det var simpelthen ikke en mulighed for os at aflyse.

Er det ikke langt billigere at lave Copenhagen Pride Week i den form, som I gør i år?

Hvis der er noget, vi har lært af denne proces, så er det, at det ikke er spor billigere at lave digitale formater. Der er ekstremt meget teknik og software og udvikling bag og samtidig står vi med en langt mindre økonomi, end vi plejer.

Men når nøden er størst, er hjælpen også ofte nærmest. Det har været helt vildt at opleve, hvor meget viden og erfaring, vi har i vores organisation, og ikke mindst hvor konstruktivt og positivt alle er gået til opgaven med at lave alt om i 11. time.

Samtidig har vi ikke kunne få en øre fra nogle af de kompensationsordninger, der er blevet tilbudt i kølvandet på Coronakrisen. De er nemlig hængt op på en række betingelser, som vi ikke opfylder nogen af. For at få lønkompensation, skal man have sendt sine medarbejdere hjem uden at arbejde, og det var ikke muligt for os, hvis vi skulle skabe en helt ny Copenhagen Pride Week på få uger. Hvis man skal have dækket faste udgifter, forudsætter det at man har udgifter for mindst 12.500 kr. om måneden. og det har vi ikke. Vi er en organisation, som er ekstremt omkostningsbevidst, så så mange af vores midler som overhovedet muligt går tilbage til miljøet.

Slutteligt er vi en gratis festival, hvor alle kan deltage uden at skulle betale, så vi står ikke med tabte billetindtægter eller til publikum. Til gengæld står vi med tabte indtægter på drikkevare- og merchandisesalg, men det kan ikke dækkes.

Det betyder, at vi er ekstremt afhængige af alles opbakning, og at alle køber vores støttearmbånd, for det er en indtægt, som vi er mere afhængige af end nogen sinde.

Hvad glæder du dig mest til i Copenhagen Pride Week 2020?

Jeg glæder mig til at se, om digitale formater giver flere og andre mulighed for at deltage, end dem vi normalt ser i en Copenhagen Pride Week. 

Det har også været enormt rørende at opleve, hvordan mange af vores samarbejdspartnere, da vi meldte ud, at vi ville arbejde med digitale formater, med det samme meldte sig på banen og spontant spurgte: ”Hvordan kan vi hjælpe jer?”. Igen viser det, at Copenhagen Pride er et fællesskab, som mange tager ansvar for. Jeg er simpelthen så taknemmelig for den organisation vi er, for alle vores fantastiske frivillige, som har kastet sig over denne opgave med positivitet og ildhu.

Og så ser jeg helt enormt frem til, at vi også i år hæver regnbuefanen over hele København!

Hvordan kan du bidrage?

  • Du kan deltage: Enten fysisk i det omfang det til august er tilladt at mødes til for eksempel pridens debatter på Rådhuspladsen. Eller digitalt, som beskrevet i artiklen ovenfor.
  • Du kan blive aktivist hjemmefra: Hæng community-flag ud ad vinduerne, arranger viewing parties, upload billeder og tekster på Copenhagen Prides platforme, og stil spørgsmål ved debatarrangementerne.
  • Køb Copenhagen Prides støttearmbånd: Til dig selv. Til dine venner. Ja, hvorfor ikke købe årets mandelgave i god tid?

 

Modtag de seneste nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få organisatoriske nyheder fra Copenhagen Pride en gang om måneden