Aseksualitet og aromantik

Af Nicole Jensen (hun/de), Foreningen for Aseksuelle i Danmark

Aseksualitet (også kaldt Ace) er en term for personer, der oplever ingen eller kun lidt seksuel tiltrækning til andre, og aromantik (også kaldt Aro) er en term for personer, der oplever ingen eller kun lidt romantisk tiltrækning til andre. Personer, der er begge dele, kaldes Aroace.

Disse er begge spektre/paraplytermer med mange identiteter under, alt efter hvor ofte eller meget man oplever tiltrækning til andre. Dette betyder også, at man sagtens kan være tiltrukket af andre, både seksuelt og romantisk, og stadig være Ace eller Aro. Derudover betyder det også, at man sagtens kan have sex eller have kærester, få børn, være gift og alt derimellem og stadig være Ace eller Aro. Både fordi man kan gøre alt dette uden at opleve tiltrækning til et andet/flere mennesker, men også fordi ace og aro handler om tiltrækningen og ikke hvad man gør. ’Attraction, not action’ er også noget, der bliver sagt ofte i disse miljøer, da det igen handler om tiltrækningen.

Ikke for mig

For mig, som er både Aro og Ace, betyder dette, at jeg ikke ser en person og gerne vil have sex med dem, og at jeg ikke vil have en kæreste, holde i hånden eller kysse med nogen. Folk må hjertens gerne gøre, som de vil med disse ting, bare ikke med mig, da bare tanken om det ikke føles rar for mig selv.

Man kan sammenligne det lidt med, at hvis man er mand og er homoseksuel og homoromantisk, så kan tanken om sex med kvinder eller at have en kvindelig kæreste ikke være rar. Sådan har jeg det bare med alle mennesker uanset deres køn.

Mange personer inden for de aseksuelle og aromantiske miljøer bruger en ’split attraction model’ eller krydsorientering, hvor man skelner mellem romantisk og seksuel tiltrækning. Man kan også sagtens bruge modellen, selv om man ikke er aseksuel eller aromantisk, men det er dog mest talt om (efter egen oplevelse) i disse miljøer.

Både romantisk og seksuel tiltrækning kan være svært at beskrive, da det som sagt er følelser, der kan opleves på mange måder. Men romantisk tiltrækning bliver ofte beskrevet som at have romantiske følelser for et andet menneske, eller at man gerne vil være kæreste og dele sit liv med en anden person. Seksuel tiltrækning bliver ofte beskrevet som de følelser, man får, når man ser en person, man gerne vil have sex med. Dog kan disse stadig variere meget fra person til person.

Man kan sagtens være det ene uden det andet, men der er flere inden for miljøet der er begge dele. Nogle Aroace personer synes, at de to tiltrækningsformer er blandet sammen hos dem, mens andre ser det som to helt forskellige ting.

For mig er de både rimelig ens og rimelig forskellige, specielt fordi jeg ikke oplever nogen romantisk eller seksuel tiltrækning til andre. Dog føles de to stadig meget anderledes. Blandt andet når man ser noget i samfundet, som fx en parfumereklame, der som regel er rimelig seksualiseret. Her forstår jeg slet ikke reklamen i lys af seksualiseringen. Dog er det lidt anderledes på den romantiske front. Når jeg ser film eller bare folk i samfundet, kan jeg godt se romantisk kærlighed, og jeg forstår også lidt det med at dele sit liv med en anden. Dog er det stadig svært helt at forstå følelserne.

Beskrivelser af tiltrækninger

Der bliver også tit snakket om, hvordan romantisk kærlighed føles. Både fordi vi er flere, der ikke føler den, men også hvis man er i tvivl om man har følt det, og derfor vil vide hvordan det føles. Jeg har ofte set det beskrevet som hjertebanken, sommerfugle i maven, tanker der ræser, og mange af disse om den/de personer, det handler om, og hele tiden være sammen eller i kontakt med den/de personer. Dette for mig lyder ikke som en rar følelse. Specielt ikke når det er hele tiden eller i hvert fald meget af tiden.

Det er lidt det samme, hvis sex bliver beskrevet for mig. Dog har jeg prøvet at sammenligne det i min hjerne, så det giver mening. Jeg svømmer rigtig meget, også i konkurrencer. Den lykkefølelse, man muligvis får efter sex, sammenligner jeg lidt med at være færdig med et løb til en konkurrence, der gik rigtig godt, og hvor man er superglad for tiden. Dog er jeg blevet fortalt, at det er en meget større lykkefølelse, man får ved sex.

Der er mange der, når de finder ud af, at man er Aroace, spørger, om det ikke er dejligt ikke at skulle tænke over sex og kærlighed, og jo – det er det. Men samtidig er mit spørgsmål så, hvor meget tænker folk på sex og kærlighed? For det virker som om, det er rigtig meget. Dog tænker vi også meget på det, bare på en anden måde.

Modtag de seneste nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få organisatoriske nyheder fra Copenhagen Pride en gang om måneden