Beograd er vært for EuroPride

Foto: Vesna Lalic

DET ER BALKANS TUR TIL AT BRILLERE SOM VÆRT FOR EUROPRIDE 2022 I BEOGRAD

Af Nicholas Chisha

Kernen i Pride handler om at hylde LGBTI+ fællesskabets rettigheder, selvaccept og bedrifter. Samtidig fungerer det også som en demonstration for anerkendelsen af de rettigheder, som gruppen er blevet nægtet. I mange årtier har LGBTI+ fællesskaber i Balkan kæmpet for mange af disse rettigheder. Serbien står forrest i denne vedvarende kamp. Homoseksualitet er lovligt i Serbien, men LGBTI+ personer har ikke den samme lovmæssige beskyttelse som deres heteroseksuelle medborgere. Eksempelvis anerkendes homoseksuelt partnerskab endnu ikke af loven. I maj 2014 identificerede Amnesty International Serbien som et af flere lande, hvor der var markant mangel på vilje til at modsætte sig homofobi og transfobi, eftersom offentlige myndigheder gang på gang forbød Pride-optog. Dette skete på baggrund af en række voldstrusler fra homofobiske grupper, og myndighederne havde ikke formået at beskytte LGBTI+ fællesskabet mod diskrimination, fysiske og verbale overfald samt trusler på sociale medier. Fem år senere vandt hovedstaden Beograd dog værtskabet for EuroPride, det største LGBTI+ event i Europa.  

De er godt nok kommet langt. Repræsentant for Beograd Pride, Marko Mihailović forklarede processen bag udvælgelsen som vært for EuroPride 2022, hvilken betydning denne vigtige begivenhed har for Balkan-regionen og den nuværende situation i Serbien.  

Marko fortæller: ”Vi indsendte vores ansøgning ét år før udvælgelsesdatoen. En uge før rejste mit team og jeg til Bilbao i Spanien til selve udvælgelsen af værtskabet for EuroPride 2022. Der var fem kandidater i spil: Dublin, Barcelona, Maspalomas, Lissabon/Porto og Beograd. Vi var først lidt skræmte af, hvor veludviklet og kendt Barcelonas Pride er. Vi indså dog i budrunden, at Lissabon og Porto (som havde indgivet en samlet ansøgning) var vores tætteste konkurrenter, fordi deres præsentation var så smuk.  

Vores turbulente fortid arbejdede imidlertid med os. Efter aflysningen af den voldelige Pride i 2001 (den første af sin slags i Serbien, red.), afholdte Beograd ikke noget Pride-optog de næste ni år. Selvom det andet Pride-optog løb af stablen i 2010, krævede det 6000 politifolk at beskytte de 600 fremmødte aktivister. Selv da blev de mødt af anti-homoseksuelle demonstranter og ekstreme nationalistiske synspunkter. Dette førte til, at Pride blev bandlyst fra 2011 til 2013, selvom retten havde erklæret et sådant forbud forfatningsstridigt. En gruppe aktivister erklærede, at vores fællesskab havde fået nok. De afholdt den såkaldte ’Midnatsmarch’ i protest. Siden 2014 er Pride hvert år blevet afviklet med succes i Beograd.

Solidaritet i Balkan

Det er af afgørende betydning, at EuroPride afholdes i Balkan for første gang. Særligt eftersom de fleste Balkan-lande ikke er medlem af EU. LGBTI+ fællesskabet i denne region lider under mangel på synlighed og manglende anerkendelse af fundamentale menneskerettigheder. Vi håber på at få så mange besøgende som muligt fra folk over hele Europa for at vise solidaritet med vores fællesskab, og forhåbentlig vil vi få mere indflydelse på et politisk og socialt plan her i Balkan-regionen.

Vi har valgt ’Solidaritet’ som tema for EuroPride 2022. Ikke blot solidaritet inden for LGBTI+ fællesskabet i Europa, men solidaritet med alle andre minoriteter. Det må forstås, at ved at løfte LGBTI+ fællesskabet, løfter vi samfundet som helhed. Når nogen besidder en privilegeret position, er det deres ansvar at hjælpe den eller dem, der ikke besidder samme privileger. Det er ikke meningen, at man bare skal læne sig tilbage og nyde sine privilegier.

I de otte år der er gået siden Priden i 2014, har Serbien oplevet enkelte forbedringer med hensyn til LGBTI+ problematikker. Selvom der synes at være velvilje og beslutsomhed på den politiske front for at hjælpe os, har det mest været verbale løfter. Vi har set meget lidt handling og effekt. Vi havde høje forhåbninger, da vores første åbenlyst homoseksuelle premierminister Ana Brnabić kom til magten, idet hun besad så indflydelsesrig en position og levede i et forhold med sin partner. Det var dog desværre ikke tilfældet. Diskrimination eksisterer stadig på flere niveauer.

Vi er kommet langt – men vi vil nå længere

Der har været en markant forbedring fra den første Beograd Pride til nu, hvor vi skal være værter for EuroPride 2022. Så sent som i 2008 var det almindeligt kendt, at hooligans ventede på homoseksuelle for at give dem tæsk, når de forlod homobarer eller natklubber. Det sker ikke mere. Og misforstå mig nu ikke: Selvom det meste af Serbien stadig er dybt homofobisk, er tolerancen vokset støt. Vilkårene er bedre for folk, der bor i Beograd og til en vis grad Novi Sad. Resten af Serbien er meget konservativt. I 2017 søsatte vi ’Pride Info-centeret’. Til at begynde med var planen, at det skulle forløbe en måned. Til vores overraskelse havde vi dog så stort et antal folk, der dagligt kom ind, at vi indså, at det var et tiltrængt fristed for vores fællesskab, og at det måtte bestå fremadrettet. Det har eksisteret lige siden. I centeret tilbyder vi vejledning, rådgivning om sundhed og seksuelle sundhedsproblematikker, forskellige aktiviteter som for eksempel kunst samt andre begivenheder som gavner fællesskabet. Det er også noget så simpelt som et frirum Pride Info-centeret er blevet angrebet 14 gange, siden det åbnede. Vinduer er blevet smadret, og vægge er blevet oversprøjtet med graffiti. Heldigvis er ingen kommet til skade på centerets område. Efter det 14. angreb trådte borgmesteren til for at vise sin støtte.    

Slutteligt til de danske læsere, både fra LGBTI+ fællesskabet og vores heteroseksuelle venner: Jeg vil gerne byde jer velkommen i Beograd fra den 12. til den 18. september. Vi har planlagt en masse spændende events i løbet af EuroPride-ugen. Højdepunktet er 2-dages koncerten, som løber af stablen fra den 16. til den 17. Selve paraden finder sted den 17. Beograd er smuk og samtidig prisvenlig. Kom og gør fælles front og vis at det lokale LGBTI+ fællesskab ikke står alene. Vi har ikke opnået lighed, før alle er lige. Verden må indse, at LGBTI+ fællesskabet overskrider grænserne for race, nationalitet og hudfarve.”

 

EuroPride 2022 finder sted i Beograd, fra den 12. til den 18. september. Læs mere om event-programmet, historien bag og hvordan du kan støtte Pride-bevægelsen i Serbien på www.europride2022.com.

Modtag de seneste nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få organisatoriske nyheder fra Copenhagen Pride en gang om måneden