Kære Trine Bramsen

Af Politisk Forperson Lars Henriksen

Denne kommentar blev oprindelig bragt på Berlingske.dk den 14. februar 2022

Kære Trine Bramsen

Copenhagen Pride ønsker dig velkommen i ligestillingskampen og glæder os til samarbejdet.

Vi håber, du vil opfatte dig mere som Ligestillings- og transportminister, end det modsatte.

For ligestillingskampen har brug for en stærk og dedikeret minister.

Vi håber, det er dig!

Du ankommer i ministeriet med en sag hængende over hovedet, som kræver din øjeblikkelige handling. Regeringen skylder på vægten!

I august 2020 lovede din regering at fremsætte forslag i Folketinget om juridisk kønsskifte til transkønnede børn uden aldersgrænse. I oktober 2021 – Lige efter at ”Børnenes Statsminister” havde gået forrest i menneskerettighedsdemonstrationen i forbindelse med  WorldPride i København, besluttede I pludselig, efter en udtalelse fra Etisk Råd, at undlade at sætte forslaget i lovkataloget. Vores opfattelse er, at I benyttede Etisk Råds udtalelse til på behændig vis at dække over jeres egen modvilje mod at sikre transkønnede børns liv og gøre deres tilværelse mere tryg.

Copenhagen Pride støtter Juridisk kønsskifte uden aldersgrænse, for vi mener, at forældre er udmærket i stand til at forstå deres børn, og at børn selv er udmærket i stand til at kende deres kønsidentitet. Skal der være en aldersgrænse bør denne ligge før skolestart, så alle børn har ret til at begynde i skole som de mennesker, de er.

Det var etisk råd faktisk enige i. Godt nok anbefalede rådet en aldersgrænse som lå før puberteten (10-12 år), hvilket bedst giver mening, dersom det følges op med ret til pubertetsudsættende hormonbehandling, men rådet anbefalede også en dispensationsmulighed ned til 6 år.

Regeringen kunne, let som ingenting, have fulgt rådets anbefaling. Vi havde sikkert gjort opmærksom på, at det ikke, efter vores opfattelse, var vidtgående nok, men ville også have anerkendt, at det var et godt første skridt, som ville skabe en tryggere tilværelse for en gruppe af børn, som er blandt de mest sårbare.

Jeg tror, vi begge kan huske, hvor ubønhørlig skolen sommetider kan være for børn, der skiller sig ud af den ene eller anden grund. Alle forældre ønsker at beskytte deres børn mod overlast, men slipper dem samtidig ved skoleporten og overlader dem til sig selv og skolens hakkeorden hver morgen, 200 dage om året. Jeg kan dårligt forestille mig noget mere angstprovokerende, end, som forældre, at skulle sende sit barn afsted hver morgen, med navn, CPR-nummer og officiel identitet, som ikke stemmer overens med børnene, deres egenopfattelse og hvordan de præsenterer sig i verden.

Når vi ikke laver loven om, så den yder børnene den behørige beskyttelse og respekt, overlader vi børnene til selv at tage kampen. Det, kan vi ikke være bekendt. Men du, Trine, har muligheden for at rette op på uretten.

Lad os, som din første handling som minister, få det lovede lovforslag. Yd transkønnede børn den respekt, de fortjener som mennesker, og vær med til at sikre dem i tryggere og bedre børneliv.

Vi vil følge dig i din gerning.
Lars Oskan-Henriksen
Politisk forperson
Copenhagen Pride

Modtag de seneste nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få organisatoriske nyheder fra Copenhagen Pride en gang om måneden