Det indre spejl : En introduktion til queer meditation

Af Hendrik Fischer
Illustrationer af Bartek Arobal

“Det var meget tydeligt for mig: Jorden er queer. Den har så varierede udtryk.
Jord bringer liv, men nedbryder også orden.”

Længslen efter healing og længslen for et safe space inde i sig selv var også det, der startede den spirituelle rejse for Bartek.

På sofaen dækket af tæpper ved siden af mig sidder queer illustrator, kunstner, Shambhala Buddhist udøver og ung lærer Bartek “Arobal” Kociemba.
Munken og digteren, Thomas Merton, sagde engang: “Kunst gør det muligt for os at finde os selv og miste os selv på samme tid,” men med hensyn til Barteks historie, er kunst den ene side af sagen. Den anden side er den spirituelle rejse.

Meditation har haft en betydelig mængde opsving i de sidste årtier. Siden livet og alt andet er blevet mere hektisk end nogensinde før, og vi alle aser og maser til bristepunktet, er alle mulige platforme oversvømmet med meditationsapps, guidede meditationer og vejrtrækningsøvelser.

For Bartek blev spirituel praksis derimod tilkaldt af noget andet og stammer helt fra hans opvækst i Polen. “Min rejse startede som et oprør mod alt det normative, der omringede mig. Jeg ledte efter et fællesskab, der kunne give mig et safe space til at stille en ubegrænset mængde spørgsmål om mit sind og den måde, det fungerer på, og hvor jeg kunne lære praksisser, der kunne styrke mig til at fortsætte rejsen alene. I min erfaring når religiøse traditioner til et punkt, hvor man ikke kan stille flere spørgsmål.”

Kunstneren er opdraget som katolik og definerer sin spirituelle begyndelse som et forsøg på ikke bare at finde mening i verden omkring sig, men også opdage sin egen natur på trods af frygten og fordømmelsen fra verden omkring ham. Ved at udvikle sin disciplin i mindfulness-awareness meditation og at gå dybt ind i praksisser, der udfordrede idéen om fast identitet, kunne han “udfordre min queerness, ikke bare intellektuelt, men også på niveau med min krop, følelser, hjerte og intuition.”

Selvom det i begyndelsen ikke var hans intention at styrke sin rejse som queer person, beskriver Bartek sine første resultater som “(…) en tilstand af fortsættende nysgerrighed om mit menneskelige udtryk, samt en anerkendelse af selvet og verden omkring mig. Denne anerkendelse inkluderer min queerness og fejrer den, uanset hvad andre tænker.” Denne evne til indre transformation er en form for menneskelig forvandling, og for kunstneren kom det med en følelse af betingelsesløs sikkerhed i hvem man er på en fuldendt og ikke-dømmende måde.

“Jeg har den her identitet, som ikke er anerkendt og respekteret af alle, men nu kan jeg nogle gange føle mig helt okay med det.”

At tillade ham at være sig selv.
Skifte form og vende det indre udad.

En anden katalysator for at blive en udøver af spiritualitet var, da han fik døden helt tæt på. En hændelse vi normalt visker ud af vores hverdag som en måde at håndtere det, der ikke er andet end en påmindelse om, at vi faktisk er dødelige. For Bartek var det hans HIV-diagnose i begyndelsen af 20’erne. Et livsændrende øjeblik, der smider hele din orden og virkelighedssans over bord og sætter dig lige foran den kulsorte kløft ved navn usikkerhed. Det er så brutalt skarpt, at den selvopfattelse, vi har bygget gennem hele vores eksistens, bliver hevet væk under fødderne på os. Men kunstneren beskriver også diagnosen som et af de mest befriende øjeblikke i sit liv, da det gav ham en chance for at skære alt det ligegyldige fra og i stedet fokusere på hvad han virkelig ville, havde brug for, og i det hele taget hvem han var i denne nye virkelighed.

Flere år senere udøver og underviser han i meditation i en kontekst skræddersyet til LGBTI+ personer, både for at hjælpe dem med at forstå deres egen queerness ved at få fat i deres inderste selv, men også dele deres individuelle oplevelser på denne rejse med jævnbyrdige. Hans mål er at “(…) trives i et forhold med os selv og verden, der ikke er farvet af aggression. Jeg føler, at dette er et gensidigt sted for spiritualitet og queerness – det er, hvad vi kæmper for lige nu, et sted hvor vi kan være, som vi er, uden at føle os under angreb.”

Denne kamp for ens egen identitet og ubetinget kærlighed til sig selv som queer person, er en kamp mod systematisk undertrykkelse og homofobi fra det ydre og indre.

Det vigtigste ved queer meditation er, at vejen til selvopdagelse sker udelukkende inde i dig selv, men den reelle selvrefleksion sker, når følelsen bliver delt med andre udøvere. I meditiationskredse, specifikt designet til mænd, kvinder, non-binære personer og queer personer, er deling af oplevelser og healing i et safe space obligatorisk for at kunne “(…) give hinanden den opfattelse af anerkendelse og synlighed, vi alle har brug for.” En synlighed, der stadig knapt nok eksisterer inde i det heteronormative samfund.

Længslen efter healing og længslen for et safe space inde i sig selv var også det, der startede den spirituelle rejse for Bartek. At kunne stille en ubegrænset mængde spørgsmål i forbindelse med ens eksterne og interne omgivelser og definition. At kunne slukke for selv-aggression. “Jeg tror på, at dette er måden vores fællesskab virker bedst, vi forstår vores frygt og vi anerkender den kamp, som hver og en af os har gået igennem for at kunne være der, hvor vi er nu, så der også er en form for gensidig empowerment.

Bartek og jeg er enige om, at denne kamp for ens egen identitet, og ubetinget kærlighed til sig selv som queer person, er en kamp mod systematisk undertrykkelse og homofobi fra det ydre og indre. “At være helt som du er, er den mest anti-etablissement og anti-forbrugeriske ting du kan gøre. Det er at give langfingeren til ethvert undertrykkende system.” En forståelse for ikke bare fraktioner af mennesket, men hele den holistiske menneskelige erfaring, er det, der betyder noget i sidste ende, for at udvikle medfølelse for dig selv og andre omkring dig.

Ligesom ydre aktivisme og politiske aktioner er utroligt vigtigt for at ændre politikker omkring køn og LGBTI+, starter den rigtige handling indefra.

At forstå dig selv.
At kende alle dine farver og grænser.
At acceptere dig selv med alt det, du er.
At lade dig selv være queer i enhver del, der reflekterer dig.

Vil du vide mere? Følg Barteks instagramprofil @queermeditations.

Modtag de seneste nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få organisatoriske nyheder fra Copenhagen Pride en gang om måneden