En afvisning af jomfruelighed

Af Mie Hald
Foto: Patrick Perkins via Unsplash

Jeg er ikke jomfru.

Jeg har aldrig haft sex, og jeg vil heller aldrig have det. Men jeg afviser jomfruelighed.

Jeg gør dette af flere årsager. Først og fremmest er mødommen en social konstruktion; jeg har ikke en jomfruhinde, der går i stykker under penetrativt samleje. Dette er en myte, der aktivt skader piger og kvinder over hele verden. Mødommen kan ikke kontrolleres – den findes ikke fysisk.

For det andet bliver renhedskulturen promoveret af ideen om jomfruelighed. At have meget sex, at have sex en gang imellem, med en eller flere partnere, eller slet ikke – det betyder ikke noget. Det afgørende er, om det er sikkert, fornuftigt og med samtykke.

Jeg afviser ideen om jomfruelighed, fordi det at være jomfru, plejede at betyde ugift – sæt det i en bibelsk sammenhæng, og verdenen ville se meget anderledes ud.

Jomfrueligheden er bundet til et heteronormativt, patriarkalsk samfund, et jeg har afvist og et som jeg aktivt kæmper imod – dets værdi hænger sammen med, hvad jeg gør eller ikke gør med mine kønsorganer. Jeg har fået medlidenhed fra ‘progressive’ kvinder, der vil fortælle mig, at jeg skal være tålmodig. Jeg har også følt afsky over den pludselige interesse fra ubehagelige personer, der har lyttet til mine samtaler med mine venner.

Jeg har ikke noget at skamme mig over. Jeg vil ikke have sex. Ja, måske skifter jeg mening – det er ikke helt sådan aseksualitet fungerer, men måske møder jeg nogen og tænker: “Ja, det er en dejlig person, jeg stoler på, og jeg vil gerne prøve det her.”

Måske tænker du, at dette er en overdrivelse. Hvem bekymrer sig overhovedet om mødom? Er jeg den eneste, der er generet af konceptet? Hvor ofte er det overhovedet relevant?

Det er det ikke. I hvert fald ikke i min dagligdag. Jeg dater ikke, fordi jeg ikke har noget aktivt ønske om en partner. Men jeg eksisterer blandt mennesker. Jeg hører dem tale sammen, også om sex. Jeg ser film og tv, jeg læser bøger, og jeg mærker, hvor meget fokus der er på sex.

Hele verden er blevet sexgal, og det er fint. Men manglen på sex er ikke manglen på liv. Jeg er ikke jomfru. Jeg vil ikke have sex. Jeg ønsker ikke penetrationssex. Og hvis det er det, der skal til for at miste sin mødom, så er mange mennesker, der udelukkende har sex uden penetration, stadig jomfruer, selvom de er sexarbejdere eller hyperseksuelle.

Jeg afviser jomfruelighed, fordi det får mig til at føle mig stærk. Jeg er ikke defineret af min seksuelle historie, og af alle de labels, jeg ufrivilligt har modtaget, vil jeg begrave dem, der gør skade. Ord er våben, og som deres soldat vil jeg vælge dem med omhu.

Modtag de seneste nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få organisatoriske nyheder fra Copenhagen Pride en gang om måneden