”Det burde være sikkert for mig at færdes i verden”

Dette interview blev udgivet i april 2021 på podcasten #YouAreIncluded, som Copenhagen 2021 står bag, og som hostes af kulturhistoriker Anders Larsen – aka drag-artisten Chantal al Arab. I denne episode taler Anders med Robin og Lukas, to unge LGBTI+ personer, som bor i København. Interviewet kan høres i fuld længde på din foretrukne podcast-platform – bare søg på Copenhagen 2021. I forbindelse med denne artikel er interviewet blevet forkortet og lettere redigeret.

Anders: Jeg kan huske, da jeg sprang ud og begyndte at komme på klubberne i København – Jeg følte mig ikke altid inkluderet i miljøet. Jeg er nysgerrig for at høre, hvordan det er at være en ung LGBTI+ person i København i dag, og derfor har jeg inviteret Robin og Lukas til en snak. Mange tak fordi I ville komme! 

Robin: Hej! Mit navn er Robin Andersen, Jeg er 22 år gammel og mine pronominer er hun/hende. Jeg arbejder i øjeblikket freelance med mit eget magasin, Triaudes.

Lukas: Jeg hedder Lukas, jeg er 21 år, og mine pronominer er han/ham. Jeg studerer Humaniora og Teknologi og arbejder derudover for Copenhagen 2021 med at skabe mødesteder for unge under WorldPride.

Anders: Lukas, hvori består dit arbejde med Copenhagen 2021?

Lukas: Jeg arbejder med at skabe venues for unge mennesker, og vi sætter især fokus på at skabe trygge steder for unge i alderen 13 til 18 år. Det er super vigtigt for mig, at vi skaber et sted for unge mennesker, for da jeg var 15-16 år, synes jeg det var svært at navigere i et stort event som Pride. Jeg følte et pres for at være på en bestemt måde, at være en festabe, drikke mig fuld, at være seksuel aktiv – og jeg mener, det var også sjovt, men jeg ønsker ikke at lægge det pres på unge mennesker, der ikke er komfortable ved den kultur.

Anders: Robin, du nikker, hvad kan du genkende i denne historie?

Robin: Jeg genkender det pres, der kan være i miljøet. Du skal være et seksuelt aktivt væsen for at blive accepteret. Også med hensyn til MeToo-bevægelsen som foregår i øjeblikket – det mangler der fokus på inden for LGBTQIA+ miljøet. Der er så mange ting, som mine venner og jeg er blevet udsat for, som aldrig skulle være sket. I en ung alder er du sårbar, og det at tage på klub eller at færdes i Pride-miljøet kan føles så overvældende, at det kan være svært at kende forskel på rigtigt og forkert.

Anders: Lad os sige, at jeg giver jer en tryllestav: Nu kan I gå ud og fikse hele Københavns LGBTI+ miljø. Hvor starter I?

Lukas: Jeg ville gøre op med den måde, hvorpå vi som LGBTI+ personer tit seksualiserer hinanden. Det mærkede jeg meget, da jeg sprang ud, forventningen til at jeg skulle have sex med en masse mænd. Det lagde et stort pres på mig som teenager og som ung voksen, jeg følte, jeg skulle gemme mine følelser og bare fokusere på at være seksuel aktiv. Det pres vil jeg gerne fjerne fra unge mennesker.

Robin: Når folk taler om safe spaces… Jeg har det sådan, der burde ikke være noget, der hedder safe spaces, verden burde være sikker for mig at færdes i! Men jeg tror, at hvis jeg havde en tryllestav, så ville jeg plante en tanke i folks hoveder, der lød: ”Du er så meget mere end din seksualitet, og du er så meget mere end dit kønsudtryk eller din kønsidentitet”.

Anders: Inden vi mødtes, bad jeg jer forberede et spørgsmål til hinanden – Lukas, vil du begynde?

Lukas: Ja selvfølgelig! Vi taler meget om standarden for, hvordan man skal se ud i LGBTI+ miljøet i København – følte du, at du skulle se ud på en bestemt måde for at blive accepteret i miljøet [inden du transitionerede]?

Robin: Helt sikkert. Det var en uniform, man tog på. I noget tid prøvede jeg rigtig meget på at fremstå som en cis-mand, fordi jeg vidste jeg ville blive accepteret, hvis jeg så sådan ud.

Lukas: Det er interessant for mig at høre, fordi det er sådan, jeg ser ud, som den kasse du prøvede at passe ind i. Det har fået mig til at forstå mine privilegier bedre, og det gør, at jeg vil være med til at ændre det.

Anders: Robin, din tur.

Robin: Hvilket råd ville du give til dig selv som 15-årig?

Lukas: Prøv at være opmærksom på dine følelser og mærk rummet eller situationen. Føles det overvældende?  Føles det komfortabelt? Lyt til din mavefornemmelse – og lad være andre gange. Lad være med at gøre noget, bare fordi du er fuld, og det er sjovt og det forventes at du er klar på det!

Anders: Det synes jeg er et fantastisk råd. Tak begge to for at være her i dag!

Info:

#YouAreIncluded-podcasten er skabt af Jemma Tracey og Steve Taylor fra Copenhagen 2021 og bliver produceret af hearHEAR. Nye episoder udkommer hver torsdag med rummelige diskussioner om sport, menneskerettigheder, kunst og kultur og Pride.

Hvis du har feedback eller forslag, så send en e-mail til [email protected]

Modtag de seneste nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få organisatoriske nyheder fra Copenhagen Pride en gang om måneden