Lad mig fortælle dig en historie…

Foto: R Mo

Af Mariya Alfa Staugaard, Chefredaktør 

Engang for længe, længe siden blev et magasin startet.  

Og nu er vi nået til den 12. udgave af HeartCore, og det er endnu engang min fornøjelse at byde dig velkommen til bladet. Vores tema denne gang stammer fra en snak blandt redaktionen om, hvor vigtige historier er for LGBTI+ miljøet – og hvordan NARRATIVER former vores forståelse af os selv og andre. 

Det gør sig selvfølgelig ikke kun gældende for LGBTI+ miljøet. Jeg tror, det er sandt for de fleste af os, at historiefortællinger lægger grundstenen for, hvordan vi forstår verden og, vigtigst af alt, vores egen plads i den. 

Historier kommer mange steder fra. Fra eventyr til politiske diskurser, alle elsker spændingen ved et helstøbt narrativ med skarpt definerede helte og skurke. I fiktionens magiske verdener er det oftest det gode, der løber af med sejren, men i det virkelige liv er tingene noget mere komplekse. 

Skurke skrives af hvem end, der holder pennen, og narrativer kan bruges som værktøj til at udrette stor skade. Som LGBTI+ personer kender vi alt til de gyserhistorier, der er blevet fortalt om os for at retfærdiggøre politisk forfølgelse og vold. Forbrydere, til fare for samfundet, børnemishandlere, amoralske ballademagere – vi har hørt dem alle. Og nogle af os har været privilegerede nok til at tro, at disse historier var blevet pakket væk én gang for alle, men for nyligt har vi set en skræmmende fremgang i narrativer, der gør os til fjenden. Og effekten er til at tage og føle på. 

I marts 2023 blev Tennessee den første amerikanske stat til at indføre restriktioner for drag shows i det offentlige rum, angiveligt for at beskytte børn. Og i København blev et drag-show for børn mødt af protester og en demonstration – og dødstrusler til de optrædende. Vi må aldrig tage værdien af historier for givet, og når vi får chancen, skal vi kæmpe mod de hadefulde narrativer, der får os til at fremstå som om vi er mindre værd. 

Så meget desto vigtigere er det også, at vi fortæller VORES historier med VORES stemmer. Mens vi insisterer på vores menneskelighed i al dens farve og forskellighed. 

Så lad os fortælle dig i en historie. Den begynder på næste side. 

Modtag de seneste nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få organisatoriske nyheder fra Copenhagen Pride en gang om måneden