Pridebevægelsen forenes for at støtte LGBTI-samfundet ‘under angreb’ i Polen

8.1.2020

Der er oprettet en nødfond for at hjælpe LGBTI Pride-arrangører, efter at flere begivenheder blev angrebet i 2019, og oppositionen forventes at stige i 2020.

Flere førende Pride-organisationer har bidraget til fonden forud for en konference med aktivister i Polen næste uge. European Pride Organizers Association (EPOA), der samler arrangørerne af omkring 140 Prides over hele kontinentet, mobiliserer sine medlemmer til støtte for kolleger i Polen, som står over for en hidtil uset modstand.

I de sidste tolv måneder forsøgte flere borgmestere at forbyde ligestillingsmarcher i Polen, på trods af at der er europæisk retspraksis, der forhindrer dette. I Białystok blev marchen til optøjer med flere sårede, efter at politiet nægtede at beskytte marchen. En lignende situation blev kun forhindret i Plock, efter at international opmærksomhed blev rettet mod planer fra højreorienterede nationalister om at angribe marchen.

Kristine Garina, præsident for EPOA og arrangør af Baltic Pride i Riga, Letland, udtaler:

”Højrefløjs-bøllerne og nationalistiske politikere, der truede og i nogle tilfælde angreb Pride-bevægelsen i Polen sidste år, vil blive opmuntret af nationale aviser, der erklærer byer for ”LGBT-frizoner”, og af en regering, der ikke holder sin modvilje mod Polens LGBTI-borgere hemmelig. Den europæiske pride-bevægelse vil ikke tie stille, og vi samler os for at tilbyde vores solidaritet og støtte til vores kolleger over hele Polen. ”

”I 2020 er det ti år, siden Warszawa var vært for EuroPride, en begivenhed, som mange mennesker anså som signalet om et ny daggry til Østeuropa. Det er chokerende og enormt skuffende, at vi et årti senere skal kæmpe for grundlæggende frihedsrettigheder, men vi bliver ikke afskrækket, og vores medlemmers økonomiske støtte viser, hvor vigtigt det er for alle i vores bevægelse.”

De første bidrag til fonden kom fra Copenhagen Pride (Danmark), der donerede €2.000, og Pride i London (UK) og Sydney Mardi Gras (Australien), som hver donerede €1.500. EPOA bidrog selv med €2.000 fra sin Solidaritetsfond.

Yderligere donationer på €1.000 er blevet ydet af Amsterdam Pride (Holland), Dublin Pride (Irland), Oslo Pride (Norge) og Stockholm Pride (Sverige). Indtægter fra billetsalg til Londons Winter Pride (UK) senere i denne måned kan tilføje yderligere €1.000 til fonden.

Lars Henriksen, formand for Copenhagen Pride, udtaler:

”Vi er blevet chokeret over at høre om de erklærede LGBTI-fri zoner i vores naboland. Det lyder som de historier, vi voksede op med om nazitiden, hvor områder også blev erklæret befriet fra en gruppe medborgere. Jeg havde aldrig troet, at jeg ville leve til at se denne skammelige historie gentage sig, som den gør i Polen nu. Da jeg som barn lærte om Holocaust, var de spørgsmål, der altid opstod: Hvorfor gjorde ingen noget for at modsætte sig antisemitismen? Og hvad ville jeg have gjort under lignende omstændigheder? Vi kan ikke forsvare os med ikke at vide eller ikke være forberedt. Nu er det tid til at handle. Jeg er derfor enormt stolt over på vegne af Copenhagen Pride at støtte vores kolleger i Polen. Dette er et signal til det polske LGBTI+-samfund om, at vi ved, hvad der foregår, og at vi står sammen med dem i solidaritet.”

Michael Salter-Church MBE, medformand for Pride i London, udtaler:

”50 år efter modige aktivister tog kampen op i Stonewall-oprøret, viser den rystende situation i Polen tydeligt, at kampen ikke er ovre. Selvom vi fortsat er fokuseret på at fremme LGBT+-rettigheder i England, må vi ikke glemme dem i udlandet, der har brug for vores støtte. Vi må tage et standpunkt for vores miljø i lande, hvor deres grundlæggende menneskerettigheder ikke opretholdes. Nødfonden hjælper vores søskende i Polen med at fortsætte deres vitale arbejde for ligestilling, og vi opfordrer medlemmer af LGBT+-samfundet til at donere på hvilken som helst måde, de kan. Ud over det, skal vi også fortsætte med at råbe op for at øge opmærksomheden på disse chokerende begivenheder – vi har allerede set, hvordan international opmærksomhed ofte kan forstyrre de voldelige planer fra Polens højrefløjsnationalister.”

Robyn Kennedy fra Sydney Gay & Lesbian Mardi Gras udtaler:

“Som et globalt samfund har vi et ansvar for at støtte LGBTIQ-mennesker i lande, hvor de grundlæggende menneskerettigheder svinder bort. Vi kan ikke lade de hårdt tilkæmpede sejre gå tabt. Vi må gøre modstand mod regressiv politik, der reducerer nogen i vores samfund til andenrangsborgere. Det der er ved at ske i Polen er den værste form for politisk påfund, hvor LGBTIQ-samfund dæmoniseres i et forsøg på at score valgpoint. Angreb på vores rettigheder, uanset hvor i verden, er et angreb på os alle.”

En konference med arrangører af ligestillingsmarcher fra hele Polen arrangeres i Warszawa næste weekend [18-19 januar], og EPOA vil tale med arrangørerne om aktivisternes behov i landet. Repræsentanter for diplomatiske missioner og europæiske parlamentarikere er også blevet inviteret til at deltage.

En talsmand for Warszawa’s ligestillingsparade, der er vært for konferencen, udtaler:

“Vi er mere end glade for at være vært for aktivister fra hele Polen og diskutere vores situation, som er meget vanskelig. Det er 2020, og vi bor stadig i et land, hvor lokale regeringer erklærer ‘LGBT-fri zoner’ og skiller samfundet ad. Vi er nødt til at kæmpe for vores grundlæggende frihedsrettigheder og takket være støtten fra EPOA og andre organisationer fra Europa, vil vi være i stand til at gøre det.”

Modtag de seneste nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få organisatoriske nyheder fra Copenhagen Pride en gang om måneden