Regnbuefamilier, #YouAreIncluded til Copenhagen 2021!

Artikel og interview af Steve Taylor, Kommunikationschef for Copenhagen 2021

Heteronormativitet påvirker nok alle LGBTI+ personer mindst én gang om dagen. Vi vænner os bare til det, ruller metaforisk med øjnene, når vi får de uundgåelige tankeløse spørgsmål eller kommentarer. Men for LGBTI+ forældre kan det være særligt udmattende.

Kommentarerne og spørgsmålene kan være følelsesmæssigt drænende og få os til at glemme, hvor langt vi egentlig er kommet i kampen om lighed for regnbuefamilier. De dage, hvor LGBTI+ personer måtte nøjedes med at drømme om forældreskab, husker de fleste af os tydeligt. Det er ikke for at sige, at vi bare skal tie stille og finde os i kommentarer og spørgsmål, men det giver noget perspektiv.

Og det er den kamp, og de sejre, der har været på vejen, som vi fejrer til Copenhagen 2021, når vi fejrer WorldPride og EuroGames her i København og Malmø. Udover at sørge for at have trygge og indbydende rammer for regnbuefamilier hele eventet igennem, har vi to særligt dedikerede områder: Rainbow Children @ BLOX og CoA. CoA

Rainbow Children @ BLOX

Rainbow Children @ BLOX er den legeplads, hvor børn kan være stolte af at være dem, de er, og hvor vi øver os i at sige det højt. Her kan du forvente Drag Børnetime, små koncerter, workshops, dans og meget mere. Programmet udformes af kunstnerkollektivet De Sceneste, som arbejder med projekter, der er interaktive og som sætter børn og unge mennesker i fokus i aktiviteterne.

På Bryghuspladsen kan man se installationer, workshops og interaktive events, og i løbet af skoletimerne vil der være et program fokuseret på viden og læren.

CoA

CoA – eller Center of Attention – viser vores forpligtelse overfor unge LGBTI+ personer. CoA kommer til at holde til i den mere end 50-år gamle institution Huset-KBH og vil trække på den hjemmelighedsfølelse, der allerede findes der.

Under hele eventet vil der være hus-forældre, som står parate til at snakke, lytte og yde støtte til de unge mennesker, der møder op. Huset vil imitere en højskole-følelse, hvor rutiner, sammenhold og hjemlighed er i centrum. Hele området vil være alkohol- og røgfrit.

Vi glæder os sådan til at se dig til Rainbow Children @ BLOX og CoA!

En helt særlig regnbuefamilie: Noah, Sika og Elion

Det er næsten ti år siden, Noah Skaalum vandt det danske X Faktor, og siden har han transitioneret, giftet sig og er blevet far. Vi talte med Noah under filmningen af den nye promo-film for Copenhagen 2021.

Hej Noah! Fortæl mig lidt om din familie!

Hvis jeg skulle beskrive min familie til nogen, jeg aldrig havde mødt, ville jeg sige, at vi ligner en typisk dansk familie. Mor, far og en søn. Men hvis man kigger nærmere, kan man se en mand, der engang blev tildelt kvindeligt køn og en queer kvinde.

Vi har kæmpet med infertilitet og sejrede til sidst med fødslen af vores søn Elion. Vi er kreative og åbne, og vi kan godt lide at fortælle om vores familie og livsstil, så alle kan se, at de kan få en familie, hvis de ønsker det.

Det lyder som en fantastisk rejse. Hvordan er din familie i dag anderledes end din egen oplevelse af familie, da du voksede op?

Jeg er heldig og har set en masse forskellige familiekonstellationer, og derfor vidste jeg, at jeg kunne gøre, hvad jeg ville med mit liv: Men jeg er klar over, at det er et privilegie.

Danmark bliver ofte set som et foregangsland, når det kommer til LGBTI+ rettigheder. Hvad er dit perspektiv på det?

Jeg har en helt fantastisk familie, der altid har støttet mig og min transition. Jeg har også haft fornøjelsen af at ”springe ud” to gange. Først da jeg sprang ud som lesbisk og senere som transkønnet mand. Min familie har altid sagt ”du er, som du er, og det er helt fint.” Det har gjort min transition så let, og jeg har virkelig kunne fokusere på de ting, der var vigtige for min egen lykke.

Jeg har selvfølgelig mødt den anden side af vores samfund, jeg er blevet mobbet i skolen og kaldt grimme ting, da jeg var yngre. Det var sårende og skulle aldrig være sket. Men det gjorde, at jeg voksede og blev til den person, jeg er i dag. Jeg er glad.

Det er godt at høre. Det er tydeligt, at verden har ændret sig i løbet af de sidste år, særligt når det kommer til accept af regnbuefamilier.

Jeg er så taknemmelig for, at verdenen endelig ser kærlighed, når de ser på regnbuefamilier. Men vi bliver nødt til at arbejde med det store emne, nemlig hvordan vi rent faktisk skaber familien.  Vi har brug for hjælp til vores familieforøgelse. Hvis vores søn skal have en søskende, så har vi kun én chance, et sidste nedfrosset æg før vi skal betale en stor sum penge. Vi undfangede igennem IVF (befrugtning i reagensglas, red.), hvilket er meget indgribende og hårdt for kroppen at gennemgå. Vi har brug for bedre muligheder, og vi er nødt til at vise, at LGBTI+ personer kan stifte familie, hvis de ønsker det.

Når vi ser på accepten i vores daglige liv, har vi brug for, at flere stiller sig op og deler deres historie om at have en regnbuefamilie fuld af kærlighed. Og vi er nødt til at se på det faktum, at selvom jeg har et mandligt CPR-nummer og fuldskæg, er jeg nødt til at stå registreret som ”medmor” i min søns fødselspapirer. 

Hvad er dine håb for din smukke søn Elion og den fremtid, de kommer til at leve i?

Mit største håb for min søn og for alle andre børns fremtid er, at de, lige meget hvad, vil have de samme rettigheder og muligheder som alle andre. Uden at møde diskrimination baseret på deres seksuelle orientering, fysiske fremtræden, etnicitet, kropskapabiliteter eller kønsidentitet.

Jeg tror måske, jeg kender dit svar, men hvad betyder #YouAreIncluded for dig?

Jeg føler mig inkluderet, når vigtigheden af denne har kampagne bliver forstået. Når folk endelig kan se, at det stadig er farligt for nogen mennesker at elske. At være inkluderet betyder også, at vi kæmper for en fremtid, hvor ingen længere er bange for at være, hvem de er, og elske dem, de elsker. Vi har brug for inklusion indtil den dag, hvor ethvert barn i verdenen lærer, at de kan være lige hvem de er, elske hvem, de vil, klæde sig som de vil og stadig bare være en person.

Det er en uhyggeligt at tænkte på at være bange for at elske, men det er en realitet for alt for mange mennesker. Hvad er dit budskab til regnbuefamilier er lande, hvor situationen er endnu sværere end i Danmark?

Først og fremmest vil jeg sige, at jeg ser jer, og at jeg føler mig trist og pinligt over, at verdenen kan være sådan. Jeg vil fortælle andre familier, at lige meget hvad, så er der ingen der kan tage den kærlighed væk fra os, som vi føler i vores hjerter og vores kroppe.

Til sidst, hvad er så dine top tre tips til en regnbuefamilie, som skal til Danmark for første gang næste sommer til Copenhagen 2021?

Jeg vil sige, kom til Danmark og mød folk. Jeg kan forsikre dig om, at du vil finde både venner og kærlighed. Vi har en af verdens mest fantastiske Pride-parader hvert år. Folk kommer fra overalt i verdenen for at besøge Danmark og fejre Pride, og du kommer til at møde mennesker, du kan relatere til og måske finde nye venskaber – eller endda dit livs kærlighed!

København er næste år vært for World Pride og EuroGames, et kæmpe regnbueevent der kommer til at foregå fra 12-22 august 2021.

Hold øje med Copenhagen 2021-appen og hjemmesiden www.copenhagen2021.com for at se, hvordan vores planer udvikler sig, særlig i en så svær og usikker tid.

 

Modtag de seneste nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få organisatoriske nyheder fra Copenhagen Pride en gang om måneden