Alle Familier Er Rigtige Familier

Denne artikel blev oprindeligt skrevet til INCLUDE Magazine af Martin Dover, udgivet af Copenhagen2021 i 2019

Fotograf Nelle Renberg

Karen Therkelsen er på en mission for at udbrede sit såkaldte ”Forælder speed Matching” som en mulighed for LGBTI+ personer for at stifte deres egen familie i et land, hvor surrogater er forbudt. Idéen opstod, da hun selv havde fået barn med en homoseksuel mand.

Karen Therkelsen havde aldrig rigtig tænkt på at få børn. Hendes livs kærlighed var endnu ikke dukket op, og hun var ikke ligefrem ivrig efter at få børn. Men det begyndte at ændre sig, da hun var i 30erne.

”Det var kort tid efter, at min far døde, at jeg begyndte at tænke over at få børn,” fortæller hun. ”Jeg havde overvejet det, da jeg var yngre, men tanken havde aldrig fyldt meget hos mig, og nu stod jeg pludselig og følte en stor trang til at blive mor.”

Selvom trangen var stor, var udsigterne ikke de bedste. Prinsen på den hvide hest lod ikke til at være lige om hjørnet, og Karen var ikke i tvivl om, at hun ikke ønskede at være alenemor. Samtidig var hendes biologiske ur begyndt at tikke.

”Jeg havde ikke lyst til at gøre det alene. Jeg ville gerne have, at mit barn skulle have en far. Jeg har dyb respekt for de enlige kvinder, der beslutter sig for at blive mødre alene, men jeg vidste, at det ikke var noget for mig. Jeg kunne godt lide idéen om at være to om det.”

Hvornår begyndte du at overveje at stifte en regnbuefamilie?

”Jeg har altid haft mange venner i LGBTI+ miljøet, så da jeg begyndte at overveje at få børn, kendte jeg allerede til et online site, hvor man kunne lede efter medforældre. Og jeg begyndte hurtigt at synes om idéen om en regnbuefamilie, fordi det ville give mig en medforælder at samarbejde med, og mit barn ville have en far i sit liv.”

Efter nøje overvejelser indså Karen, at en regnbuefamilie gav perfekt mening for hende. Dernæst begyndte hun at lede efter en homoseksuel mand til at være far til hendes barn.

”Jeg brugte et par uger på at være online og skrev med måske ti fyre. Jeg mødtes med to mænd, før jeg fandt det rette match. Og jeg fandt hurtigt ud af, at du er nødt til at være meget direkte omkring dine forventninger, de værdier, du vil give videre til dit barn, og hvordan du vil opdrage det.”

Til sidst fandt hun den rette mand. Martin hed han, og det var som om, at det bare klikkede mellem dem. Karen blev gravid, og lille Louis var på vej.

”Vi gjorde os virkelig umage med at gå helt ned i detaljerne omkring, hvordan vi ønskede, at vores familie skulle fungere inden graviditeten og fødslen. Det hjalp os at have nogle helt klare aftaler, når tingene blev lidt svære.”

Karen og Martin besluttede sig for at bo sammen i de første måneder efter Louis’ fødsel. Det gav Martin god mulighed for at skabe et tæt bånd med sin søn, og det etablerede en god balance mellem Karen og Martin som medforældre. Efter næsten et år flyttede Karen ud af Martins lejlighed og købte en lejlighed i nærheden, så hverdagens rutiner ville blive lettere for dem begge.

I dag er Louis syv år, og Karen og Martin fordeler forældrerollen 50/50, hvilket vil sige, at Louis bor hver anden uge hos Karen og hver anden hos Martin. I løbet af ugen snakker de sammen om, hvordan deres søn har det og om praktik. De har ”Familiedag” hver tredje søndag, og de fejrer jul og Louis’ fødselsdag sammen.

Regnbuefamilie-rådgiver og coach

Karen fortæller i dag om sine oplevelser og om de op- og nedture, der kan være forbundet med at være en regnbuefamilie, og hun rådgiver og coacher andre, som allerede har stiftet eller er i gang med at stifte en regnbuefamilie. Hun rådgiver også i samarbejdet omkring barnet.

”Efter jeg er gået igennem det hele selv, vil jeg gerne give det videre, som jeg har lært, så andre kan nyde godt af mine erfaringer. Det har ind imellem været hårdt, for der er ingen manual for, hvordan man får denne slags familie til at fungere.”

”Men når det lykkes, er det en fantastisk konstellation. Da jeg holdt et foredrag, faldt jeg over et PowerPoint-slide med et billede af Louis, der så på sin far med øjnene fulde af ubetinget kærlighed. Det gav mig tårer i øjnene, og jeg følte mig lykkelig over at være en del af sådan en kærlig familie.”

Forælder speed Matching

Karen organiserer det, hun kalder ”Forælder speed Matching” events, hvor folk kan komme og møde potentielle medforældre, hetero- og homoseksuelle, singler og par. Det minder om det kendte speeddating-format, hvor man taler sammen i få minutter, inden man begiver sig videre til den næste person og på den måde møder en lang række potentielle dates på kort tid.

Til Forælder speed Matching events deler Karen folk op i to grupper: De personer eller par, der leder efter æg, og dem, som leder efter sæd. De taler sammen i ti minutter og roterer, så de får snakket med alle de potentielle medforældre. Når aftenen er slut, giver de Karen en seddel med navnet eller navnene på dem, de gerne vil se igen.

”På den måde kan de, der har en gensidig interesse i hinanden, holde kontakten og måske bevæge sig henimod at stifte en familie. Under det første møde beder jeg dem om at være så direkte som muligt omkring deres forventninger og hvad de leder efter hos en medforælder. Samtalen bør være åben og ærlig.”

”Disse events er et trygt rum, hvor folk kan møde andre, der gerne vil starte en regnbuefamilie. Der findes selvfølgelig sider online, hvor man kan gøre det samme, men min erfaring er, at det giver noget helt andet at tale om de her ting ansigt til ansigt, og så møder du mange andre, der har det præcis ligesom dig.”

Rollemodel

Det var ikke svært for Karen at beslutte sig for at stifte en regnbuefamilie, men reaktionerne fra hendes omgivelser har været blandede, om end mest positive.

”Nogen har antydet, at det var egoistisk af mig at få et barn med en homoseksuel mand. Men de fleste har været meget støttende og sagt til mig, at jeg var modig. Det sværeste ved at være så åben omkring det er, at der ikke findes nogen rollemodeller.”

Det er en af grundene til, at Karen holder foredrag og oplæg om sin historie, rådgiver og coacher andre i den samme situation og afholder Forælder speed Matching events. Hun vil gerne være den rollemodel, hun ikke selv havde.

”Helt basalt ønsker jeg at hjælpe andre med at starte og ikke mindst fastholde fantastiske, kærlige og omsorgsfulde familier. Men jeg håber også, at jeg kan være med til at skabe en mere inkluderende verden, så min søn og andre som ham kan vokse op uden at opleve fordomme, fordi de er regnbuebørn.”

3 gode råd fra Karen

Overvej det: Hvis du er en LGBTI+ person, som har opgivet idéen om at starte en familie, fordi surrogat, adoption eller andre metoder ikke er tilgængelige for dig, skylder du måske dig selv at overveje idéen om en regnbuefamilie. At være medforældre i en sådan familie kan være lige så givende.

Hvis du er i tvivl, så giv det en chance: Selv hvis du stadig er i tvivl, så kan det være, du skal give det en chance? At mødes med potentielle medforældre kan give klarhed og hjælpe dig med din beslutning. Vær åben omkring den tankeproces, du er i, når du rækker ud til potentielle medforældre, og du vil med al sandsynlighed møde nogen, der går igennem de samme tanker.

Lav en aftale: Hvis du møder en potentiel medforælder, som du gerne vil have et barn med, skal du huske at stille spørgsmål og skrive jeres aftale ned på papir – ligesom en form for kontrakt. Du skal være meget ærlig omkring dine forventninger, de værdier, du ønsker at give videre til dit barn, og hvordan du vil have, at opdragelsen grundlæggende skal være. Sørg for at stille alle de svære spørgsmål og at svare ærligt på alle spørgsmål.

Læs mere her: www.karentherkelsen.com

Modtag de seneste nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få organisatoriske nyheder fra Copenhagen Pride en gang om måneden