Regnbuemiljøet får et nyt medlem

Af Christian-Sebastian Lauritsen

Det danske regnbuemiljø har et problem: ”Der er nogen vi ikke tale om. Queer-personer, der er fattige eller hjemløse, eller dem som kæmper ekstra i hverdagen grundet deres hudfarve eller etnicitet, eller deres kønsidentitet. “Sådan forklarer Mica Oh (hun/hende) motivationen bag skabelsen af et nyt initiativ. Mica har været med til at søsætte projektet sammen med en lille gruppe af unge queer-personer, der alle tilhører en eller flere af de føromtalte grupper. Initiativet hedder ’Unge Queers Taler’, og det vil arbejde for at gøre regnbuemiljøet mere trygt for særligt udsatte queer personer.

Unge Queers Taler

Forestil dig dette: En ung queer person går ind på en regnbuebar, men føler sig utryg derinde. Forestil dig at en ung non-binær person ønsker at møde nye mennesker i LGBTI+ miljøet, men bliver de bliver fejlkønnet af de folk, de snakker med. Disse scenarier burde være skræmmende fiktion i et miljø, der påstår at være et ‘safe space’, men de er desværre begge virkelighed. Ifølge et nyt initiativ, der kalder sig ”Unge Queers Taler”, føler mange unge queer personer sig utrygge og uvelkomne i regnbuemiljøet, og menneskerne bag initiativet siger, at det er fordi, de er intersektionelle. At være intersektionel betyder, at men tilhører mere end én minoritet på samme tid.

Hvad godt gør det, at et sted påstår at være et safe space for LGBTI+ personer, hvis det samme sted tillader racistisk opførsel? Eller hvad hvis det samme sted har gæster, der ikke gider bruge de/dem pronominer, og du er non-binær? Forestil dig at du ikke må forlade et sted, uden at skulle stå i en lang kø for at komme ind igen, men de er neuro-divers, og har brug for lidt ro.

Der er mange måder hvorpå, et sted skal blive et usikkert sted for intersektionelle queer-personer, og det skal folk gøres opmærksomme på.

Et andet medlem, der var med til at starte initiativet, Nova Buch (de/dem), forklarer: ”Ingen kan erklære et sted for at være sikkert for alle … et sted kan faktisk blive mere usikkert for intersektionelle mennesker når det bliver kaldt et ‘safe space’, fordi den karakterisering tillader folk at fralægge sig det ansvar man normalt har, a la ’Det her er mit safe space, så jeg kan gøre, hvad jeg vil!’”

Derfor vil Unge Queers Taler gerne have os til at snakke om ’safer spaces’ i stedet. Intet sted bliver automatisk trygt, bare fordi et skilt påstår det, men vi kan gøre et sted mere trygt (safer) hvis vi er bevidste om vores privilegier og andres behov.

Samarbejde med Jailhouse CPH

Dette nye initiativ er blevet meget vel modtaget, og de det går stærkt for dem, så de har startet et samarbejde med LGBTI+ baren Jailhouse CPH, der skal give dem mulighed for at vokse endnu hurtigere. Unge Queers Taler har planer om at blive en officiel forening, så for at hjælpe den proces på vej, har Jailhouse CPH tilbudt dem, at de må bruge barens lokaler til deres arbejde og lovet at vejlede dem med de ting, de kan.

HeartCore har kontaktet Niels Lautrup Holm, der er chef på Jailhouse CPH, og spurgt ham om, hvorfor det her initiativ er vigtigt for ham.

 ”Jeg tog et møde med gruppen, fordi jeg gerne vil oplyses. På Jailhouse CPH har vi et ’code of conduct’ (Retningslinjer for acceptabel opførsel), fordi vi gerne vil have, at alle skal have det godt her, men det er en løbende proces at sikre det, så vi lytter gerne til folk,” forklarer Niels Holm og tilføjer: ”som homoseksuel hvis cis-mand ved jeg godt, at der er ting, jeg sikkert aldrig komme til at kunne forstå til fulde, men jeg vil gerne forstå som meget som muligt.”

Fremtiden

Unge Queers Taler består på nuværende tidspunkt af Lomo, Loretta, Nova, Bax, Nico, Brynhildr, og de har mange planer for initiativets fremtid.

Næste skridt bliver at lave en strategi. Det langsigtede mål er at få regnbuemiljøet til at bruge tilgangen om ’safer spaces’ fremfor ’safe spaces’ og at oplyse medlemmerne af regnbuemiljøet om, hvad det vil sige at skabe et safer space. Dette kommer til at kræve en strategi, og den skal laves i samtale og samarbejde med hele queer-miljøet. Unge Queers Taler har haft meget succes med at lave samtalesaloner, hvor de har inviteret queer-miljøet til at dele deres tanker, og disse samtalesaloner vil der blive arrangeret flere af. Den næste finder sted 27. april.

Hold dig opdateret ved at følge deres instagram: UngeQueersTaler

Modtag de seneste nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få organisatoriske nyheder fra Copenhagen Pride en gang om måneden