Interview med Sonja Lovdal

“Mængden af kærlighed overskygger hadet”

Af Mie Albrechtsen Hald
Fotos: Sonja Lovdal

Sonja Lovdal (hun/hende) er én af de danskere, der har fået stor succes på appen TikTok, hvor videoer er det bærende element. Sociale medier byder på mange fordele for selvstændige, der gerne vil promovere deres arbejde – men det er ikke dét, der er drivkraften for hende.

Den 12. august 2022 fik jeg mulighed for at snakke med Sonja ansigt til ansigt (eller, skærm til skærm) og høre mere om hendes erfaringer, når det kommer til at være queer på sociale medier.

Hvornår startede du med TikTok?

”Jeg startede med TikTok i sommeren 2020,” fortæller Sonja og griner. ”Samme tid som alle andre. Der var total lockdown, så det var en måde at få tiden til at gå på!”

Men hendes interesse for appen var ikke kun drevet af den kollektive Corona-kedsomhed. ”Jeg arbejder meget med sociale medier og reklamer, og jeg kunne godt se, at TikTok voksede. Det var fra en professionel vinkel, at jeg gik ind for at se, hvad det kunne, og så endte jeg med at blive totalt opslugt af alle de her bittesmå Communities – på en meget positiv måde!”

Hvordan ser en hverdag ud for dig?

”Til hverdag arbejder jeg med reklame, foto, video, grafisk design, projektstyring og producing – alt sådan noget kreativt, men også administrativt arbejde. Nogle dage sidder jeg bare og skriver mails en hel dag, og andre dage er jeg på fotoshoot, hvor jeg løber rundt og slæber udstyr.”

Sonja Lovdal er født i december 1995 og arbejder som freelancer i reklamebranchen. ”En normal hverdag for mig er egentlig, at jeg har 100% kontrol – og det er jeg glad for! Jeg tror ikke, jeg er så god til at have en chef. Det er bedre, at jeg selv kan bestemme. Det er meget ansvar, men giver også noget mere frihed!”

Og selvstændighed betyder mere fleksibilitet: ”Der er nogle dage, hvor jeg ikke laver reklamearbejde, men ’bare’ filmer TikToks eller tager til influencerevents,” griner hun. ”Det er blevet lidt mere ægte, det dér TikTok-liv.”

Hvad inspirerer dig til at lave content til sociale medier?

TikTok har ikke altid haft det bedste ry, og en aktiv online tilstedeværelse kan være hårdt arbejde. Men Sonja smiler og fortæller gladeligt: ”Jeg tror, at det, jeg godt kan lide ved TikTok, er, at det er så ægte. Det handler om at have det sjovt og lege, være kreativ og vise sit ægte jeg, hvor Instagram, for eksempel, er meget mere poleret og handler mere om at se perfekt ud.”

Der er flere dele i en video end i et billede, og dét ser Sonja Lovdal som en fordel. ”Når jeg laver TikTok-videoer, får jeg lov til at være 100% mig selv. Jeg tror, at det giver mig et meget positivt, kreativt afbræk. Det er jo ikke en del af mit fuldtidsarbejde, så jeg får lov til at bestemme selv!”

”Jeg ved, at man også nogle gange kan havne på nogle lidt hårde sider af TikTok,” indrømmer hun. ”Sider” refererer til de små, virtuelle samfund, som appens algoritme har formået at skabe, og som både kan gøre stor gavn og stor skade. ”Man kan komme noget hate i møde. Men for det meste er det bare et megapositivt community, hvor man føler sig tryg ved at være sig selv!”

Hvad betyder TikTok for dig?

”Jeg tror, at TikTok især på det seneste, betyder venskab og community. Jeg har mødt helt vildt mange af mine venner på TikTok, også venner fra hele verden!” TikTok er tilgængelig i 154 lande og på 75 forskellige sprog. Dog er appen stadig styret af kinesisk politiske affilieringer, som ofte tyr til censur – især af indhold fra minoriteter, blandt andet LGBTI+ creators. ”For mig betyder TikTok fællesskab og plads til at være sig selv og dele sin mening. Det er lidt et safe place, på én eller anden måde.”

Hvordan oplever du appen som queer creator?

Sonja Lovdal foretrækker at bruge ordet ”queer” om sig selv – det mener hun beskriver hende bedst. ”Jeg synes, der er et rigtig godt og stort queer community på TikTok. Jeg føler, at der er plads til mig, og at jeg bliver accepteret. Det gør, at jeg har lettere ved at være åbent queer.”

TikToks algoritme har haft en tendens til at lede brugerne et sted hen, de slet ikke vidste, de hældede mod. ”Det har jeg hørt fra ret mange – at dét er deres historie, at de er kommet på TikTok og har fået en masse viden og hørt andres erfaringer, så de har fået mulighed for at reflektere. Det synes jeg er sindssygt fedt!”

Erfaringerne på appen er meget forskellige, og det er dét, der er med til at skabe de små fællesskaber, Sonja Lovdal er så begejstret for. Men selvom man finder et godt fællesskab, er det ikke kun en dans på roser.

Hvad er dine erfaringer med at dele queer content?

”Det er meget nyt, at jeg er begyndt at dele det, men jeg kan faktisk rigtig godt lide det.” På interviewets tidspunkt er regnbueindholdet på hendes side sparsomt, men med et grin lover hun, at der nok skal være mere, når magasinet udkommer.

”Når jeg laver en video, uanset om det handler om at jeg er queer, eller om jeg bare hænger et prideflag op og siger ’jeg fejrer også pride’, bliver jeg mødt af to forskellige lejre. Den ene er ’tusinde tak fordi du siger det her, jeg føler mig totalt valideret!’, og den anden er ’føj for pokker, hvad er der gået galt med Danmark?’.”

Selvom hun godt er klar over, at alle ikke er, er lige veloplyste, kan queerfobi alligevel komme bag på Sonja Lovdal. ”Man ved, det er derude, men når man bliver ramt af det personligt, bliver man overvældet over, at det er ægte. For det føles bare ikke ægte. ”Aldersgruppe er ingen undskyldning: ”Man har lyst til at give børn the benefit of the doubt, fordi de måske ikke ved bedre. Men det er sgu også voksne. Og det er voldsomt, hvor meget had, man kan møde.”

Hun tilføjer, at det ikke er helt dystert: ”Til gengæld vil jeg også sige, at mængden af kærlighed, jeg får, overskygger hadet!”

Hvordan håndterer du profiler med ilde intentioner?

Sonja Lovdals tilgang til trolls og negativitet er en moderne oldie-goldie: ”Jeg har en holdning, der hedder ‘altid take the high road, eller prøv at svare med kærlighed’. For enten har jeg misforstået dem, og de mener det godt og er åbne for at lære, eller også vil de mig det bare ondt. Det nytter ikke at skændes med dem.” Det har hun nemlig gode erfaringer med. ”Tit har folk sagt ’nårh, det vidste jeg ikke!’.”

Hun ved, at det ikke er alle, der har overskud til det, og understreger, at nogle gange er det vigtigste at ignorere det. ”De fleste vil egentlig bare have en reaktion.” Men er det slemt, så anmeldes det. ”Og så bliver det fjernet, hvis det er groft, lægger op til chikane eller hadforbrydelse eller sådan noget.”

Hvilke råd har du til LGBTI+ personer på TikTok?

”Hvis du har lyst og føler dig tryg ved det, så deltag i communityet! Lav nogle videoer, vær dig selv, vis hvem du er. Og hvis du ikke har lyst til at lave videoer, så bare skriv en kommentar og giv din støtte – du skal nok få noget kærlighed tilbage!”

Hun tilføjer: ”Tør at være lidt sårbar. For måske udsætter du dig selv for noget hate, men du kommer også til at modtage rigtig meget støtte! Og det føles skidegodt!”

Modtag de seneste nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få organisatoriske nyheder fra Copenhagen Pride en gang om måneden