Vi introducerer: The HeartCore Reading Room

Af Lea Albrechtsen 

Mine Dem-er og Homoer, tillad os at invitere jer for-Bi til HeartCores bogklub!
Ja, du læste rigtigt – de tre bogklubber du allerede har startet henover lockdown er slet ikke nok, så vi inviterer dig til at blive en del af vores! Vi læser LGBTI+ litteratur fra alle genrer, og vi vil gerne have dig med. Vi har oprettet en Facebook gruppe, der hedder The HeartCore Reading Room, hvor vi kan dele vores tanker og følelser omkring de bøger vi læser. Hvis du ikke har Facebook, kan du tweete til @CopenhagenPride eller sende en e-mail til [email protected]. I hver udgivelse af HeartCore udvælger vi en bog, som vi læser til næste oplag (forslag er velkomne) og skriver lidt generel information om bogen. I det kommende oplag, vil der være en beskrivelse af bogen, hvori vi inkluderer kommentarer og observationer fra jer, vores kære queer-læsere.

Meld dig ind i gruppen her!

Forstå din historie, skab din fremtid

For at give vores bogklub en let indføring, har en af koordinatorerne læst Amy Lamés From Prejudice to Pride: The History of the LGBTQ+ Movement. Bogen giver en kort introduktion til vores fælles historie fra hundredvis af år før vores tidsregning til i dag (eller altså, 2017 da bogen blev udgivet). Bogens målgruppe er unge mennesker fra elleve år og op, men kan læses af enhver, der har en interesse i vores fælles historie.

Det er et super godt sted at starte, hvis du er interesseret i LGBTI+ historie, eller som jeg plejer at kalde det, historie. Fra fakta om oldtidens civilisationer, til tidslinjer, der kortlægger vigtige lovændringer og begivenheder, til LGBTI+ pionerers biografier – denne her bog formår at favne bredt trods sine kun 112 sider. 

Lamé starter ud med at nævne, hvordan traditionel historiefortælling har overset queer-eksistens, og hvordan historikere ofte har ignoreret eller bevidst mistolket beviser for straight-washing (at opføre en hel by, hvor din ’bedste ven’ døde er jo supermeget hetero-mand adfærd.) Dernæst udfolder hun den diskrimination LGBTI+ personer har stået overfor igennem tiden, fra fordomme, til Anti-LGBTI+ lovføring, som fx Section 28 i England og Proposition 8 i USA. 

Selvom bogen primært fokuserer på England og USA’s historie, inddrager den også centrale datoer og momenter fra hele verdenen. Den del af bogen, der er dedikeret til Pride, for eksempel, fortæller hvordan Rusland kun havde Prideparader i få år fra 2006-2012, hvor regeringen så forbød Prideparader de næste 100 år. Dog er situationen i Rusland ikke lige så slem som Jamaica, hvor alle seksuelle interaktioner mellem mænd til stadighed er ulovligt (der står dog intet om kvinder), eller i Brasilien, hvor 546 transpersoner er blevet myrdet fra 2011-2015. 

Heldigvis, som fremgår af bogens titel, er alt ikke kun dystert og ulykkeligt. Siden tidernes morgen virker det til, at LGBTI+ personer har formået at udleve deres sande identitet på trods af samfundets skiftende attitude. Fra Horus og Seth, to egyptiske mænd, der blev begravet sammen, til den ’første moderne lesbiske’, Anne Lister (vi har vel alle set Gentleman Jack?), til transpioner Lili Elbe, så har queer liv og kærlighed sejret over had og fordomme i tusindvis af år.

Fordi læsning er hvad?

Den første bog vi læser sammen, er The Split af Laura Kay. Efter Ally er blevet brutalt droppet af sin kæreste, stjæler hun hendes kat og flytter hjem til sin far igen. Trods Allys modvilje, genforener hendes far hende med hendes barndomsven og første “beard”, Jeremy, der selv lider af hjertesorger. Sammen udformer de en plan for at genvinde deres ekskærester, der går ud på at løbe det lokale halvmaraton! De hverver den smukke løbetræner, Jo, men vil deres plan lykkes?

En romantisk komedie om kærlighed, hjertesorger, en gnaven kat, løb og kage. Denne bog har alt du ønsker fra en romantisk komedie – inklusiv skamløst homoseksuelle hovedkarakterer, hvis venskab er central for historien. Vi håber oprigtigt, at du vil slutte dig til os og være med til at gøre denne bogklub så inkluderende som overhovedet muligt.

 

Info

Queersaurus

Straight-washing: Straightwashing (også kaldet hetwashing) portrætterer queer-karakterer i fiktion som heteroseksuelle eller ændrer information om historiske figurer for, at deres repræsentation stemmer overens med heteronormativitet.

Beard: Beard er et amerikansk slangudtryk, der beskriver en person, der bevidst eller ubevidst bruges som

en date eller romantisk partner for at skjule ens seksuelle orientering.

Section 28: Section 28 eller paragraf 28 var en britisk lov, der forbød ”promovering af homoseksualitet” for

lokale myndigheder.

Proposition 8: Proposition 8, kendt uformelt som Prop 8, var et Californisk afstemningsforslag som forsøgte at eliminere par af samme køns ret til at gifte sig.

Modtag de seneste nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få organisatoriske nyheder fra Copenhagen Pride en gang om måneden