Digital kærlighed

Homoseksuel romance set i perspektivet af den teknologiske udvikling

Af Hendrik Fischer
Foto: Alexander Flemming

Denne artikel diskuterer problemerne skabt af afhængighed, og hvis det er noget, du kæmper med i hvilken som helst form, så kontakt psykiatrisk sundhedspersonale. Du kan også besøge aidsfondet.dk/checkpoint for mere information om seksuel sundhed og lignende emner.

Nogle ser det som en velsignelse, andre som en forbandelse. I årenes løb har den langsomt sneget sig ind i alle aspekter af vores liv, og én ting er sikker: Teknologien er kommet for at blive. Og den har bestemt også indflydelse på, hvordan vi som mennesker interagerer med hinanden, hvordan parforhold og andre romantiske relationer bliver dannet, formet, vedligeholdt og afsluttet.

For mange mennesker er sex og romance gjort tilgængelige gennem udgivelsen af ​​forskellige dating-apps, der henvender sig til alle seksuelle orienteringer – direkte fra smartphonen til hoveddøren. Grindr var det første officielle homoseksuelle sociale netværk/dating-app, som nåede ud til millioner af mennesker i 2009. Her kan mænd nu udforske, kategorisere og sortere andre mænd efter højde, vægt, alder og udseende. Men der var engang, hvor der stod to ting på dagsordenen, hvis man skulle møde andre LGBTI+ personer: kommunikation og forsigtighed. Det var en tid, hvor man faktisk skulle ud af huset for at finde en heldig partner for en nat eller et helt liv

I denne artikel udforsker jeg det skifte, som teknologien har bragt frem i datinglivet for LGBTI+ personer, specifikt for homoseksuelle mænd. For ikke kun at basere denne artikel på mine egne erfaringer, har jeg talt med Christian Vincent (han/ham), en homoseksuel mand og HIV-aktivist.

En stille begyndelse: Udforskningen af ​​chatrum på rejsen til selvopdagelse

Christian blev født i 1987 og voksede op i en lille landsby på Lolland i en tid før de sociale mediers indtog. Det var en tid, hvor opkaldstonerne fra den første internetforbindelse hylede gennem mange husstande, mens homoseksuelle teenagere flyttede deres selvopdagelsesrejse ind i tekstbaserede chatrum.

Som Christian siger: “Det første man gjorde på internettet var at chatte, og lige pludselig chattede jeg med en pige fra Idaho.” Det var, som om en helt ny verden havde åbnet sig op, og det varede ikke længe, ​​før samtalen med pigen fra Idaho blev en anden slags mission, idet Christian fortsætter: “Da jeg voksede op, fandt jeg et tekstbaseret chatrum i Danmark, ofir-chatten, som bestod af forskellige rum, og det, jeg var mest interesseret i, var ‘fyr til fyr’. På et tidspunkt begyndte folk at spørge mig, om jeg havde en profil på boyfriend.dk, hvor man også havde profilbilleder. Man kunne nu se, hvordan den fremmede, man tidligere kun kendte på skrift, faktisk så ud.”

Selv da internettet havde sin spæde begyndelse, begyndte et bestemt fænomen at dukke op – et fænomen, som mange homoseksuelle mænd er bekendt med i dag.

Christian i 2011. Foto: Pete Lamberto

Kroppen som digital valuta i den uendelige søgen efter perfektion

Christian fortsætter sin forklaring om sin egen erfaring med statiske chatrum. “Folk kunne tilføje lounges og tags om meget specifikke ting … du kunne forpligte dig til at blive en del af disse lounges, og det ville blive vist under din profil. Så på den ene side var der denne åbne verden sammen med forandringen i at gå fra at være denne ene, ensomme, homoseksuelle person til at føle sig som en del af et ​​fællesskab. Og på den anden side begyndte afvisningen allerede før jeg mødte nogen … du kunne besøge en profil, og med det samme fik du at vide, at du ikke var god nok, før du overhovedet havde interageret med personen.”

Gennem udviklingen af ​​sociale medier og dating-apps, såsom Scruff og Grindr, har man alt  tilgængeligt på ethvert givet tidspunkt – altid, uendeligt, nu. Fra et queer-perspektiv kan man dog argumentere for, at hurtig og lettilgængelig sex har været status quo i lang tid. Men som Christian påpeger, synes der at ske et skift i denne synsvinkel, hvad angår digitaliseringen af ​​sex og romance. “Sex og udseende er valuta. At se ud på en bestemt måde bliver til en valuta, og du begynder at værdsætte dig selv som den valuta, der synes at være den dominerende på markedet. Og det er ikke sundt … man begynder at tro, at man ikke er nok.”

Disse følelser udløses også af, at man bevidst kun viser men også opfatter hvad der er blevet inkluderet i en datingprofil. “Man får en meget specifik idé om, hvad man er, og hvad man ønsker, hvilket selvfølgelig aldrig er hele historien. Du kan aldrig rigtig udtrykke dig selv fuldstændigt på en profil. Det vil stadig kun være et brudstykke af helheden, som du beslutter dig for at lægge ud.” Christian fortsætter med at forklare, hvordan presset for at være god nok prægede hans eget kropsbillede og mentale helbred, og førte til ​​kropsdysmorfi. Dette skete som følge af gentagne afvisninger, fordi han simpelthen blev set som værende for tynd. Online-dating har ændret sig fra tekstbaserede chatrum til dynamiske profiler. Det er svært ikke at sammenligne vægt, højde og kropstype, når det konstante fokus på LGBTI+ skønhedsidealer kun bliver forstærket gennem profilbilleder. Man bør også være opmærksom på den anden ende af spektret og stille spørgsmålstegn ved det dopamin-boost, man føler gennem den øjeblikkelige tilfredsstillelse af at få at vide, at man er god nok og knaldeværdig. ”Teknologien er blevet smart, og den er blevet så smart, at den kender os bedre, end vi kender os selv. De fleste apps er gratis, og når de er gratis, er du selve produktet. Så vær forsigtig, og brug din sunde fornuft.”

Dating apps og stigma

Christian har levet med HIV siden 2014 og talte åbent med mig om det stigma, der stadig er forbundet med brugen af ​​dating-apps. PrEP blev introduceret i 2012 og er et forebyggende behandlingstilbud mod HIV-smitte, som dog først blev tilgængeligt i Danmark i 2019. Men som Christian påpeger, er det vigtigt at forstå, at det ikke forhindrer andre kønssygdomme, såsom syfilis og gonoré, i at blive overført. Siden 2018 har det været videnskabeligt kendt, at virussens virale mængde ikke kan overføres til en anden person, når den er under det påviselige niveau. Selvom denne viden er alment kendt i lægevidenskaben og potentielt kunne udrydde enhver stigma omkring HIV-infektioner, ønsker masser af fyre kun at deltage i sex uden beskyttelse, når profilstatussen for deres potentielle partner lyder “negativ”, men ikke når den er “ikke påviselig”. Dette understreger kun Christians tidligere nævnte erfaringer med at blive afvist, før han overhovedet kunne præsentere sig selv. I løbet af sit sabbatår i Amsterdam har Christian eksperimenteret med chemsex, hvilket betyder sex, mens man bruger stoffer. En ting, der har ændret sig inden for praksis gennem teknologi, er, at chemsex-kulturen er blevet mere udbredt, da teknologien gør alle aspekter af det mere tilgængelige.

Situationsbevidsthed men også selvrefleksion af egne interne og eksterne handlinger er ekstremt vigtige for den 35-årige.

“Der er ikke noget galt med at have meget sex … eller at tage stoffer nogle gange. Hvor man bør begynde at være lidt mere introspektiv er med hensyn til spørgsmålet om, hvorvidt meget sex rent faktisk gør dig glad. Når det bliver en sutteklud og en flugt fra nogle underliggende usikkerheder og manglende bekræftelse, bør du have den erkendelse, at noget ikke fungerer. Når det påvirker dit sociale liv, dit arbejdsliv, dit kærlighedsliv og dit helbred i en grad, der næsten ikke kan repareres, er du gået for vidt.”

Et sidste råd

Teknologien er her for at blive, det er helt sikkert. Men i sidste ende er det stadig op til os som brugere at bestemme, hvordan vi vil engagere os i den. At se ind i vores egen adfærd og den måde, vores handlinger påvirker forskellige aspekter af vores liv. At bestemme, hvor meget der er for meget og vigtigst af alt ikke at være bange for at bede om hjælp, når vi føler, at vi mister kontrollen over vores egen lykke.

Modtag de seneste nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få organisatoriske nyheder fra Copenhagen Pride en gang om måneden